Kuusamon lintukerho retkeili Virossa 4.-8.5.2016

 

Keskiviikkoiltana 4.5.2016 noustiin aiemmilta retkiltä tuttuun Pohjolan Matkan bussiin ja keula suunnattiin kohti Viroa.  Illan ja yön aikana ajettiin reittiä Kuusamo-Kajaani-Kuopio-Jyväskylä-Helsinki ja aamulla varhain oltiin enemmän tai vähemmän huonosti nukutun yön jälkeen Helsingin länsisatamassa valmiita nousemaan Tallinkin laivaan. Satamassa porukka sai muutaman lisäjäsenen ja Viron oppaamme Seppäsen Heikki liittyi porukkaan. Kaikkiaan retkellä oli mukana 28 osallistujaa. Laivalla nautittiin aamupalaa ja jonkin verran kiikaroitiin merta, jossa nähtiin haahkoja, mustalintuja, tukkakoskeloita, merikihu, lokkeja, kyhmyjoutsenia ja muita merilintuja. Tallinnassa viivyttiin noin tunti shoppaillen ja tutustuen vanhaan kaupunkiin. Sää oli mitä mainioin, aurinko paistoi lämpimästi jo aamupäivällä eikä tuulesta ollut haittaa.

 

Tallinnasta startatessa laitettiin lajilaskuri käyntiin ja samalla alkoi veikkauskisa retken aikana havaittavien lajien lukumäärästä. Matkalla Matsalun alueelle havaittiin peruslajien lisäksi useita kattohaikaran pesiä, kurkia, piekana, tuulihaukka ja useampia lajilleen määrittämättä jääneitä päiväpetolintuja. Ensimmäinen pysähdyskohde oli Penijõella ja Matsalun opastuskeskuksen pihalla meitä odotti lähes kesä kukkineen ja linnunlaulukonsertteineen. Laulukonsertissa olivat mukana peipot, pajulinnut, tiltaltit, tiklit, hernekerttu, pensaskerttu, satakieli, pähkinänakkeli, hempot, punavarpunen ja kiuru. Heikin opastuksella kuuntelimme, mikä ääni kuuluu kenellekin. Lisäksi pihapiirissä nähtiin ruskosuohaukkakoiras, pyrstövikainen hiirihaukka ja kivi- ja pensastaskut poseerasivat kuvaajille. Jo ensimmäinen pysähdyspaikka satakielineen ja kerttuineen paljasti että laululintuja olisi odotettavissa enemmänkin.

 

Tiklejä Penijöella, voikukat täydessä kukassa

 

Penijõelta suuntasimme läheisen Kloostrin alueelle. Rohkeimmat kiipesivät korkeaan terästorniin. Satakielen laulu jatkui, useita merikotkia kaarteli alueella. Kaukana taivaalla näkyi hanhiparvia, joitakin kahlaajia, lokkeja ja tiiroja. Kokonaisuutena alue oli paljon kuivempi kuin 4 vuotta sitten tehdyllä retkellämme ja silloin runsaslukuiset kahlaajat puuttuivat. Kaukana pellolla laidunsi 5 valkohäntäpeuraa. Pysähdyimme läheisen luostarin raunioille nauttimaan mustarastaan laulusta ja kuvaamaan käenpiikaa. Lihulan kylällä näimme ensimmäiset mustavarikset, jotka lensivät bussimme vieressä samaa vauhtia.

 

Täältä suuntasimme kohti Pärnua. Pysähdyimme Audrun kylään, jossa löysimme mustaleppälinnun. Täältä suuntasimme Valgearannan suuntaan ja pysähdyimme hetkeksi Audrun poldereiden reunalle. Alue oli täynnä hanhia ja muitakin lajeja: Metsä-, valkoposki- ja tundrahanhia, kyhmyjoutsenia, liroja, valkovikloja, suokukkoja, heinätaveja, nokikanoja, lapasorsia, punajalkavikloja, meriharakoita ja monia muita lajeja. Taustalla puhalteli kaulushaikara. Valkoposki- ja tundrahanhia oli tuhansia, yhteensä reilusti yli kymmenentuhatta. Illalla kuuden maissa pääsimme majapaikkaamme Villa Andropoffin huoneistoihin ja nauttimaan illallista. Moni olikin sen jälkeen valmis nukkumaan.

 

Perjantaiaamuna virkeimmät olivat liikkeellä jo viiden jälkeen. Pihapiiristä ja läheiseltä rannalta nähtiin ja kuultiin pikkulokkeja, leppälintuja, harmaasorsia, ristisorsia, harmaahaikaroita ja jouhisorsia. Onnekkaimmat näkivät 12 jalohaikaraa lentävän pihan yli auramuodostelmassa.

Aamiaisen jälkeen suunnattiin taas Audrun poldereille kauniissa auringon paisteessa. Alueelta löytyikin runsaasti uusia lajeja. Merellä oli lapasotkia, poldereiden puolella silkkiuikku, härkälintu, mustakurkku-uikku, telkkä poikasineen seuranaan tuhansittain hanhia ja muita vesilintuja. Kaulushaikara oli tasaisesti äänessä koko aamupäivän ajan.

 

 

Retkeläisiä Audrun Poldereilla aamuauringossa.

 

Meren rannan tuntumasta löydettiin runsaasti mielenkiintoisia pienempiä lajeja. Ruoko- ja rytikerttuset olivat jakaneet rantaruovikon sopuisasti ruokosirkkalinnun suristessa taustalla. Rantapuista ja pensaista löysimme myös sitruunavästäräkin ja pussitiaisen. Myös kuhankeittäjä teki ohilennon aivan vierestä.  Ennen Pärnun keskustan suuntaan siirtymistä kävimme katsomassa Audrun puistossa tammitikan.

 

Keskustan tuntumassa kävimme Vana-Pärnun lintutornilla ja kylpylöiden takana olevan ranta-alueen torneilla. Sieltä löysimme selkälokkeja, tyllejä ja pikkutyllejä, lisää sitruunavästäräkkejä, rastaskerttusia ainakin 4 laulavaa yksilöä, hernekerttuja, mustapääkerttuja muiden tavallisimpien lajien lisäksi.

Tauolla Pärnun rannalla, lämmintä yli 20 astetta

 

Lintubongarit havainnoivat syödessäänkin ja niinpä lajilista karttui palokärjellä kesken aterian.

Illallisen jälkeen innokkaimmat suuntasivat pienelle iltakävelylle, joka venyikin noin 7 kilometrin mittaiseksi Poldereiden kierrokseksi ja majapaikkaan palattiin yön pimeydessä pitkin merenrannan hietikoita. Retken uusina lajeina olivat Villa Andropoffin pihalla lennellyt lehtokurppa, golfkentän reunalla raksuttanut pensassirkkalintu ja pimeyden vuoksi lajilleen määrittämättä jäänyt suo- tai sarvipöllö.

 

Lauantaiaamuna ennen aamiaista löydettiin kolme sirittäjää Andropoffin portilta. Päivän pääkohde oli Kabli. Kävimme luontokeskuksella, jonka pihalla lauloivat peukaloinen ja pikkusieppo. Lintuasemalla kävellessä vastaan polulla tuli 2 harjalintua. Merellä oli pilkkasiipiä, alleja, merilokki ja muuttomatkallaan 22 pikkujoutsenen parvi, joka ohitti meidät kauniissa jonomuodostelmassa aivan pinnan tuntumassa. Kablin pikkukaupassa/pakarissa pidetyn lounastauon jälkeen suuntasimme luontokeskukselta saamamme vinkin mukaisesti metsään.

Jalopuumetsikkö oli täynnä valko- ja keltavuokkoja. Uusina lajeina alueelta löytyi töyhtötiainen, lähes varma viitatiainen, puukiipijä, rautiainen sekä alueen yli lentänyt nuori arosuohaukkakoiras.

 

 

Valkovuokkoja Laiksaaren luontopolun varrella

 

Lauantaina iltapäivällä suuntasimme vielä kerran Poldereille. Alueella nähdyt punakaulahanhet ja lampiviklot piti löytää. Punakaulahanhi löytyikin, mutta lampivikloista ei saatu täyttä varmuutta. Linnut olivat osittain vedessä, joten jalkojen pituutta ei pystynyt arvioimaan tarkasti.  Listalta puuttuneet merihanhet ja laulujoutsenet löytyivät myös alueelta.

 

Tundrahanhi ja kaksi tundrametsähanhea odottelevat muuttomatkaa Siperian tundralle

 

Lauantain illallisen jälkeen käytiin lajilista läpi ja tuloksena oli mukavat 130 eri lajia melko suppealta retkeilyalueelta. Aurinkoinen sää aiheutti runsaasti lämpöväreilyä, joka haittasi jonkin verran havainnointia. Tuulesta ei ollut haittaa, joten äänessä olleet linnut löytyivät helposti. Lämpötila oli päivittäin noin 20 astetta, joten säässä ei ollut valittamista.

 

Lauantai-ilta hämärtyy Villa Andropoffin rannassa

 

Retkeläiset ryhmäkuvassa Villa Andropoffin rannassa

 

Sunnuntaiaamuna startattiin jo varhain kotimatkalle ja perille Kuusamoon saavuttiin puolen yön aikaan. Retki oli erittäin onnistunut. Kiitokset kaikille mukana olleille mukavasta matkaseurasta ja Heikille hienosta opastuksesta Viron lintuihin, kieleen ja kulttuuriin.

free pokerfree poker